Lagudua | Kwaku Festival 2018

De eerste generatie Molukkers in Nederland uitte zich misschien minder snel dan daaropvolgende generaties. Maar alles dat niet werd gezegd kwam tot leven in lagu dan pantun oftewel lied en gedicht. Hoewel de afgelopen jaren veel verschillende muzikale stijlen de revue passeerden, bleven deze traditionals sinds de jaren 50’ vrijwel onaangetast in hun stijl. 


ANIS DE JONG | ‘Het is tijd om een nieuwe vorm voor dit soort cultureel erfgoed te vinden die bij deze tijd past. Zo geven we een volgende generatie creatieve makers de kans om onze cultuur eigen te maken en daadwerkelijk door te geven. De technische overdracht is daarin van belang, maar ook op artistiek vlak valt er te leren van de subtiele en vaak humoristische manier waarop de 1e generatie in code sprak.’ 


LAGU DUA | Tijdens ‘LaguDua’ steken Molukse musici (bekend van o.a. Sara-Jane en Vincenzo) dansers en acteurs van alle leeftijden Molukse traditionals in een nieuw jasje. In de vorm van live muziek, dans en spoken word neemt de formatie je mee in een soulvolle trip – van heimwee, naar strijd tot vrijheid en vervoering. 


 
 
IMG_8693.JPG
IMG_8816.JPG
LAGUDUA-DELTADUA2-BYJOHNPATAHIA-.jpg
IMG_8682.JPG

LAgu DUA | ZATERDAG 27 JULI 16:00

De eerste generatie Molukkers in Nederland uitte zich niet zo makkelijk. Maar alles dat niet werd gezegd kwam tot leven in lagu dan pantun oftewel lied en gedicht. Hoewel de afgelopen jaren verschillende muzikale stijlen populair bleken onder Molukse Nederlanders, bleven deze traditionals sinds de jaren 50’ vrijwel onaangetast.

ANIS DE JONG | ‘Het is tijd om een nieuwe vorm voor dit soort cultureel erfgoed te vinden die bij deze tijd past. Zo geven we een volgende generatie creatieve makers de kans om de cultuur op hun manier door te geven aan volgende generaties. De technische overdracht is daarin van belang, maar ook op artistiek vlak valt er te leren van de subtiele en vaak humoristische manier waarop de 1e generatie in code sprak.’

In ‘Lagu-Dua’ steekt een wisselende formatie musici, dansers en acteurs telkens een andere set Molukse traditionals in een nieuw jasje. Deze 3e editie – met nieuwe gezichten als Gino Cochise, Glenda Pattipeilohy en Joseph Risamasu – staat in het teken van Mangente / Visit Ambon 2020. Op zoek naar bijzondere persoonlijke ervaringen gaan we in op de vraag ‘Wat neem jij mee – heen en terug? Van de koffers die jarenlang klaar stonden tot overvolle koffers die ruim een maand van te voren worden ingepakt tot luxe merkkoffers en compacte backpacks.

DELTADUA | DeltaDua ontwikkelt muziektheater dat de Molukse cultuur in al haar kleuren vangt. Sinds de start meer dan 35 jaar geleden raakten oprichters Anis de Jong en Nel Lekatompessy geïnspireerd door levens- en volksverhalen, mythes en creatieve makers in deze context. Middels producties en creatieve workshops in binnen- en buitenland is DeltaDua er op uit theatermakers, musici, acteurs, dansers, schrijvers en ontwerpers te inspireren en verbinden om zo bij te dragen aan een meer inclusieve en hedendaagse creatieve stem binnen de Molukse cultuur en daarbuiten. Voor meer zie deltadua.com.

LAGUDUA-DELTADUA19-BYJOHNPATAHIA-.jpg
IMG_8608.JPG

BAND

kick woudstra
Gino Cochise
Reindert Kragt
Rafael Sinay

CAST
Alec KakisinA
Ingrid Kippuw
Nel Lekatompessy
Peter Lengams
Suzanna Mangar
Glenda Pattipeilohy
François Pical
Suzanne Rastovac
Joseph Risamasu

REGIE
Nel Lekatompessy

CONCEPT
Anis de Jong

TECHNIEK COORDINATIE
Sem Usmany

BEELDTECHNIEK
Steve Inoeng

COMMUNICATIE
Brenda Pattipeilohy
Glenda Pattipeilohy

IMG_8563.JPG
IMG_8729.JPG
LAGUDUA-DELTADUA18-BYJOHNPATAHIA-.jpg