PROKLAMASI! 2021

De eerste generatie Molukkers in Nederland uitte zich misschien minder snel dan daaropvolgende generaties. Maar alles dat niet werd gezegd kwam tot leven in lagu dan pantun oftewel lied en gedicht. Hoewel de afgelopen jaren veel verschillende muzikale stijlen de revue passeerden, bleven deze traditionals sinds de jaren 50’ vrijwel onaangetast in hun stijl. 


ANIS DE JONG | ‘Het is tijd om een nieuwe vorm voor dit soort cultureel erfgoed te vinden die bij deze tijd past. Zo geven we een volgende generatie creatieve makers de kans om onze cultuur eigen te maken en daadwerkelijk door te geven. De technische overdracht is daarin van belang, maar ook op artistiek vlak valt er te leren van de subtiele en vaak humoristische manier waarop de 1e generatie in code sprak.’ 


LAGU DUA | Tijdens ‘LaguDua’ steken Molukse musici (bekend van o.a. Sara-Jane en Vincenzo) dansers en acteurs van alle leeftijden Molukse traditionals in een nieuw jasje. In de vorm van live muziek, dans en spoken word neemt de formatie je mee in een soulvolle trip – van heimwee, naar strijd tot vrijheid en vervoering. 


 
 
DSC_0941.JPG
DSC_0906.JPG

PROKLAMASI! | 5 MEI 2021 14:00 uur

Nederland is op 5 mei 76 jaar bevrijd!
Maluku wacht al 71 jaar op bevrijding!
PROKLAMASI is geïnspireerd op de proclamatie van de R.M.S. (Republiek der Zuid-Molukken) uitgeroepen op 25 april 1950 op Ambon toen deel uitmakend van de deelstaat Oost-Indonesië (onderdeel van R.I.S.; de Verenigde Staten van Indonesië). Aan de vooravond van de proclamatie tijdens een spoedmeeting op 24 april 1950 twijfelden twee van de vier verantwoordelijke mannen in kwestie om het decreet te voltrekken. Hoe je het wendt of keert, de onherroepelijke beslissing viel op die bewuste avond.

Gebaseerd op de eerdere theaterstukken van DeltaDua
Ik Proclameer door Pieter Vrijman en
Gevangenen van de Vrijheid door Eluna Mei.
Scenario, tekstbewerking en regie: Anis de Jong.
Tekstbijdrage (scenario): Rein Sohilait; Tekstredactie (brochure): Jacqueline Vorst;
Grafische vormgeving: Silvana Nicoletta; Productie & PR: Viviana Woudstra, Anaïs de Jong, Sem Usmany; Geluidstechniek & filmdocumentaire: Yellow Bird/Jeremy Flohr

De luisteraar volgt de jonge studente in de journalistiek, Janneke Bijlsma, die op zoek naar historische documenten voor haar afstudeerscriptie over de Molukse onafhankelijkheidstrijd, terecht komt in het lege monumentale pand in Utrecht waar voorheen het Moluks Historisch Museum was gevestigd. Ze loopt de gangengalerij door en komt zo in de voormalige theaterzaal. Daar wacht haar een onverwachte ontmoeting. Vier acteurs zijn bezig met een theaterstuk rondom de proclamatie van de R.M.S. Wanneer Janneke de acteurs ondervraagt, wordt de luisteraar geleidelijk in die tijd teruggeworpen. Wat volgt is een aaneenschakeling van voorvallen tussen fictie en non-fictie. De historische figuren worden springlevend.

Deze historische fictie podcast biedt de luisteraar een kijkje achter de schermen. De vraag is wat er zich allemaal heeft afgespeeld, 71 jaar geleden in aanloop naar en tijdens het uitroepen van de onafhankelijke Republik Maluku Selatan. Janneke Bijlsma maakt kennis met een voor haar onbekend fenomeen, namelijk de totale opoffering voor ‘je vaderland’. De vier verantwoordelijke mannen worden door de studente aan de tand gevoeld. Met open vizier ondervraagt ze hen. Ze neemt geen blad voor de mond. Zelf schuwen de mannen enige zelfspot niet.

PROKLAMASI! heeft niet de pretentie om de gebeurtenissen rond 1950 te reconstrueren of een politiek pamflet op te stellen, maar toont wel hoe ingewikkeld de zaken lagen aan het einde van het moeizame dekolonisatieproces van voormalig Nederlands-Indië.

Muziek van: Super Groove, Bing Lewakabessy, Soeara Maloekoe, Smandem

cast
alex Lekatompessy
benthe fokkens
François Pical
roger goudsmit
anis de jong
anaïs de jong

REGIE
anis de jong

CONCEPT
Anis de Jong

tekstbijdrage
rein sohilait

tekstredactie
jacqueline vorst

TECHNIEK COORDINATIE
Sem Usmany

geluidTECHNIEK
jeremy flohr / yellowbird

COMMUNICATIE
anaïs de jong
Viviana woudstra

DSC_0928.JPG