agenda

Terug naar alle evenementen

Operasi Batavia

  • Schouwburg Cuijk Grotestraat 62 Cuijk Nederland (kaart)

DELTADUA OPERASI BATAVIA

een spin-off van Westerling, een broederstrijd.

Moluks-Nederlands theater over de dekolonisatieoorlog in Indonesië.

De historicus Ron Terzijde en de jonge studente Eva den Tolk zitten opgesloten in een voormalig wapenfabriek, geïsoleerd van de buitenwereld. Ze zijn op zoek naar historische feiten over de gewelddadigheden tijdens de dekolonisatieperiode van voormalig Nederlands-Indië.

Ron roept bij het speuren naar historische documenten een wereld op waarin de grens tussen verbeelding en werkelijkheid vervaagt. De ‘demonen’ van het verleden treffen elkaar en komen in verbinding te staan met het heden.

Kapitein Westerling, de Molukse ex-KNIL veteraan Mozes, zijn bloedbroeder de Indonesische nationalist Aaron, de Javaanse Babah en de rebel Zellah zijn de hoofdpersonages in deze muziektheatervoorstelling. Tot de dag van vandaag zijn ze tot elkaar veroordeeld. De messen worden geslepen in deze opgekropte bundeling van fictie en historische werkelijkheid.

DeltaDua is een Moluks-Nederlands muziektheatergezelschap dat zich inzet om de artistieke uitwisseling tussen Nederland en Indonesië, met in het bijzonder de Molukken, te versterken.

De makers willen van dit gezamenlijke project geen politiek pamflet maken, maar een verhaal neerzetten waarin de Molukse, Indische, Indonesische en Nederlandse perspectieven naast elkaar worden gelegd.

De voorstelling wordt gespeeld in samenwerking met Teater Kubur, onder leiding van theatermaker Dindon W.S. uit Jakarta.

Met: Karim El Guennounni, Alex Lekatompessy, François Pical, Sequoyah Lekranty, Sheila Zazilah, Merline Kramer, Nel Pical

Regie en scenario: Anis de Jong Co-regisseur: Dindon W.S.

Eerdere gebeurtenis: 29 september
Operasi Batavia
Latere gebeurtenis: 1 december
Festival Teater Jakarta 2022